3D Baskı Teknolojileri Karşılaştırması: SLA vs. FDM

Bu makale, hem endüstriyel hem de masaüstü uygulamaları için çeşitli yönlerden iki eklemeli imalat teknolojisi SLA ve FDM'yi karşılaştırmaktadır.

Zaman içinde ne kadar yeni 3D baskı teknolojisi ortaya çıkarsa çıksın, stereolithography (SLA) ve fused deposition modeling (FDM) popüler katmanlı imalat süreçleri olmaya devam etmektedir. Bu makale, farklı 3D baskı kategorilerine ait her iki süreç arasında kapsamlı bir genel bakış ve karşılaştırma sağlamayı amaçlamaktadır.

3D Baskı Teknolojileri Hakkında Genel Bilgiler

Fused Deposition Modeling (FDM)

Fused deposition modeling (FDM) ekstrüzyon tabanlı bir 3D baskı teknolojisidir. FDM’de kullanılan üretim malzemeleri termoplastiklerdir ve bir filament formunda gelirler. FDM’de bir parça, CAD modeli tarafından tanımlanan bir rotada eriyik malzemenin katman katman seçici olarak biriktirilmesiyle üretilir. Yüksek doğruluk, düşük maliyet ve geniş malzeme seçeneği nedeniyle FDM, dünya çapında en yaygın kullanılan 3D baskı teknolojilerinden biridir.

FDM icon animation

Stereolithography (SLA)

Stereolitografi (SLA), parçaları oluşturmak için ışıkla kürlenebilen termoset plastikler kullanan bir süreç olarak, 3D baskının VAT polimerizasyon kategorisine aittir. Doğrudan son kullanımda, düşük hacimli üretimde veya hızlı prototiplemede kullanılabilen son derece hassas ve yüksek çözünürlüklü parçalar üreten güçlü bir katmanlı imalat teknolojisidir. SLA’nın ana avantajı, pürüzsüz nihai parçalar üretme kabiliyeti ve daha az malzeme israfıdır.

FDM ve SLA’da Kullanılan Malzemeler

FDM Malzemeleri

FDM 3D baskı için kullanılan en yaygın sert plastikler arasında ABS, ABS ESD7, ABS M30, ASA, Naylon PA12, Naylon PA12 Karbon Dolgulu, Karbon Fiber Takviyeli Poliamid 12, PC-ABS Polikarbonat, PC-ISO Polikarbonat, PC benzeri Isıya Dayanıklı Yarı Saydam, PC-Polikarbonat, PLA, PETG, PEEK, ULTEM 1010 ve ULTEM 9085’i yer almaktadır.

Örneğin, kötü hava koşullarına dayanıklılığı artırılmış amorf bir termoplastik olan ASA, mükemmel mekanik özellikleri sayesinde prototiplemede yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, çok çeşitli renklerde mevcuttur.

SLA Malzemeleri

SLA 3D baskı malzemelerine örnek olarak ABS SL 7820, PC – Like Heat Resist Translucent, Xtreme Polypropylene gibi sert plastikler ve True Silicone gibi silikon malzemeler verilebilir.

SLA ve FDM: Temel Karşılaştırmalar

Fiyat-Performans

SLA 3D Baskı

  • Prototipleme için yaygın olarak kullanılan MJF ve FDM’den daha pahalıdır: Bunun nedeni çoğunlukla daha pahalı fotokimyasal süreçler ve malzemelerdir.
  • Boyama maliyetleri işlem sonrası ek olarak ortaya çıkar: Piyasada çok fazla renk mevcut değildir. Baskılar gri, siyah, beyaz veya şeffaf olarak çıkar.

FDM 3D Baskı

  • 3D baskı için en ucuz seçeneklerden biri: İhtiyaç tek bir birimden küçük bir seriye kadar olduğunda, FDM, SLA veya SLS gibi daha pahalı muadillerine kıyasla ideal bir seçenektir.
  • Malzemeleri daha ucuzdur ve yaygın olarak bulunur: Prototipleme, yenileme ve tasarımdaki iyileştirme süreçlerinin diğer teknolojilere göre daha ucuza gerçekleşmesini sağlar.
  • Doğrudan renkli 3D baskı mümkündür: Parçalar, ardıl işlem zahmeti olmadan doğrudan yazıcıdan renkli olarak çıktığı için renklendirme maliyetleri de azalır.
Renkli FDM 3D baskı parçaları
Renkli FDM 3D baskı parçaları

Detaylar ve Hassasiyet

SLA 3D Baskı

  • Çok ince katman kalınlığı (min 0,02 mm): İnce bir lazer ışını ve oldukça gerçekçi bir yüzey ile çok küçük karmaşık detaylar elde etmek mümkündür.
  • Yüksek çözünürlüklü küçük parçaların ve çok büyük parçaların üretimi: Yüksek hassasiyet ve sıkı toleransları korurken çeşitli boyutlardaki parçaları (736 x 635 x 533 mm’ye kadar) üretmek mümkündür.

FDM 3D Baskı

  • Katman kalınlığı ~0,05- 0,3 mm’dir: Çok küçük detayların önemli olmadığı prototipleme için iyi bir seçenektir.
  • Düşük boyutsal doğruluk: Eriyik plastiğin doğası gereği, FDM küçük detayları emer ve bu nedenle karmaşık ayrıntılara sahip parçalar için uygun değildir.

Ardıl İşlem

SLA 3D Baskı

  • Cam gibi bir yüzey kalitesi: SLA reçine malzemeler kullandığından, yüzey kalitesi MJF veya SLS ile yapılan standart prototiplerin yerini alabilir.
  • Yüksek çözünürlüklü, yüksek kaliteli bir yüzey kalitesi: İç detayların yanı sıra dış detaylar da mükemmel bir şekilde görülebilir. Bu nedenle SLA, genel bir bakış için işlevsel prototipler için de idealdir.

FDM 3D Baskı

  • Çok daha görünür bir katman adımlaması: FDM eriyik plastiği katman katman dağıtarak çalıştığı için katman adımları çok daha belirgindir ve parçalar pürüzlü bir yüzeye sahiptir.
  • Bir katman adhezyon mekanizması: FDM parçalarını anizotropik hale getirir. Yüzeyi pürüzsüz hale getirmek için ardıl işlem gereklidir ve daha maliyetlidir.

Malzeme Seçimi

SLA 3D Baskı

  • Sınırlı bir malzeme seçimi: SLA teknolojisi yalnızca termoset reçineleri kullanır, bu da teknolojiyi yapı malzemeleriyle çok sınırlı hale getirir.
  • Biyouyumlu ve gıda sınıfı malzemeler: SLA, True Silicone gibi reçinelerle tıbbi implantları veya gıda kaplarını üretmek için en iyi teknolojilerden biridir.

FDM 3D Baskı

  • Çok çeşitli plastik filament yelpazesi: FDM, düşük mukavemetten yüksek mukavemetli malzemelere (çekme mukavemetinin artan sırasına göre PP, TPU, Naylon PA, ABS, PETG, PLA, PC) kadar baskı yapabileceği geniş bir malzeme listesine sahiptir.
  • Malzeme ulaşılabilirliği: Malzemeler çok sık kullanılır ve bu nedenle piyasada düşük bir fiyata kolayca temin edilebilir.

Endüstriyel ve Desktop 3D Baskı için SLA vs. FDM

FDM ve SLA, yazıcılarının iki çeşidini sunar: Endüstriyel 3D yazıcılar ve masaüstü 3D yazıcılar. Birincisi, son kullanım parçaları gibi endüstriyel uygulamalar için yaygın olarak kullanılır ve ikincisi hobi amaçlı ve küçük uygulamalar için kullanılır.

Endüstriyel 3D Yazıcı Karşılaştırması

FDM Endüstriyel 3D Baskı SLA Endüstriyel 3D Baskı
Yazıcı fiyatları €€€ €€€€
Üretim hacmi 200 x 200 x 300 mm’den 914 x 610 x 914 mm’ye kadar 2100 x 800 x 700 mm
Çözünürlük ~3-16 mikron ~25-100 mikron
Hız Yüksek Yüksek
Doğruluk Yüksek Yüksek
Strateo 3D endüstriyel FDM 3D yazıcı
Strateo 3D endüstriyel FDM 3D yazıcı
RPS endüstriyel SLA 3D yazıcı (Kaynak: RPS)
RPS endüstriyel SLA 3D yazıcı (Kaynak: RPS)

Masaüstü 3D Yazıcıları Karşılaştırma

FDM Desktop 3D Baskı SLA Desktop 3D Baskı
Yazıcı fiyatları
Üretim hacmi 10 x 10 x 10 mm’den 200 x 200 x 200 mm’ye kadar 145 X 145 x 175 mm
Çözünürlük ~1000 microns(X-Y) ~500 mikron (z) ~25-200 mikron
Hız Düşük Orta
Doğruluk Orta Orta
Strateo 3D IDEX420 3D yazıcı
Strateo 3D IDEX420 3D yazıcı
Creality LD-002H (Kaynak: Creality)
Creality LD-002H (Kaynak: Creality)

Sonuç

Xometry Türkiye, hem prototipler hem de yüksek hacimli seriler için talebe özel 3D baskı projelerinde online SLA ve FDM hizmetleri sunar. Tüm Avrupa’da 2.500’den fazla üretim partnerinden oluşan bir ağa sahip olan Xometry, 3D baskı parçalarını 3 güne kadar teslim edebiliyor. SLA ve FDM 3D baskı için çeşitli üretim seçenekleriyle anında fiyat teklifi almak için CAD dosyalarınızı Xometry Anlık Fiyat Motoru’na yükleyin.

Bookmark (0)
ClosePlease loginn
0
guest
0 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments